Laperl

Kategori: Mat/Bak

Fruktstund

nån sån där smått tradition vi har här hemma är att mitt på dan (om dom e hemma) eller efter att dom kommer hem från dagis så har vi en fruktstund.

Frukt är som godis, kakor eller bullar. Och om man får välja så tar jag och ger dom helst frukten :)

Beroende på vad vi köper ser innehållet annorlunda ut :P MUMS!!

 

Potatisröra

Den här passar perfekt som tillbehör till nån stek eller filer.

Eftersom jag ÄLSKAR kokt potatis har jag alltid det i princip i kylen. Då är det bara och ta fram och göra nått gott av det.

 

Jag hade alltså i

typ tärnad kålrot

typ tärnad fänkål

hackad gul lök

Morötter

Kokt potatis

kryddor

Oatlys matlagningsgrädde

Stekte i kokosolja

 

*När stekpannan är upphettad blanda allt förutom potatis, kryddor och grädde.

*Stek tills morötterna och kålroten är något mjuka.

*Blanda sen i potatis och kryddor.

*När potatisen är varm har du på en liten skvätt grädde och låter det bli varmt innan du plockar bort allt från spisen.

 

Tadaa ur done. Ät och njut!

 

 

Grönt till maten

När vi har grönt till maten låter jag allt ligga kvar på skärbrädan sorterad. då kan alla ta vad dom vill utan att behöva blandas med nått dom inte tycker om.

Här hemma har vi motsatt reaktion till sallad. Vi behöver tvinga i dom maten och hålla tillbaka på grönsakerna då dom e riktiga grönsakomaner.

Så fina salladsskålar med vinäger och sånt GLÖM DET ! Här ska det va a la naturell.

Morotskaka

Morotskakan hittade jag det HÄR receptet som jag följde något.

Glasyren tillsatte jag lite citronsaft från en halv citron och lite karamellfärg.

Har du i Citronsaften så måste du ha i betydligt mer florsocker än vad som står men kör det efterhand och testa dej fram matsked för matsked.

Det här är för 12 pers men tyckte det vart lite för just 12 pers

 

Morotskaka
6 dl 
1,5 dl 
4 dl 
1 dl 
2 tsk 
4 dl 
1 tsk 
2 tsk 
1 msk 

Glasyr
100 gram 
60 gram  Mjölkfritt rumsvarmt smör
2 dl 

 

Blanda morötter, grädde, socker i en bunke och rör om ordentligt så allt verkligen blandas. Sen tar du skålen med alla torra varor som du blandat ihop och häller i morotsblandningen. när allt är välblandat så har du ner det i en smord form och in i ugnen på 175 grader i en halvtimme. Se till att förvärma ugnen innan du skjuter in kakan.

Under tiden kakan ligger i ugnen diskar du upp allt krafs och förbereder glasyren. Allt i en skål och kör på med elvisp.  Som sagt tänk på om du har i citronsaft så får du öka med florsocker.

När kakan kallnat har du på glasyren som under tiden ligger i kylskåpet och inte i rumsvärme.

Rödbetsbiffar

Enkel mat del 3 då.

Rödbetsbiffar kräver väl lite mer förarbete men inte så farligt om man har matberedare. Då är det typ släng i skitet och låt maskinen göra jobbet. Sen måste du dock göra dom till biffar men en baggis. Billig mat dessutom!

Äter man vegetariskt/vegansk är det oftast betydligt billigare än köttätare, men kräver lite mer förarbete som hacka, riva mosa och sånt.

Åter till rödbetsbiffarna.

Körde 3 rödbetor per potatis så med andra ord

5 rödbetor (vad vi hade hemma)

1 ½ potatis

1 lök

no egg (finns bland glutenfria grejer) motsvarande 2 ägg eller om du vill ha i 2 ägg

Lite vatten

1dl Ströbröd

Kryddor efter smak

 

Löken finhackas men rödbetorna och potatisen skalas och råa rivs i matberedaren . Jag rev grovt.

Allt ska in i en bunke och sist har du på ströbrödet sen blandar du ihop allt och låter det stå en kvart ungefär så ströbrödet får svälla till sig.

Forma till biffar och stek på medelhög värme tills du tycker det verkar klart.

Jag stekte i kokosolja och Mjölkfritt smör blandat.

 

                                       Före

 

                    Efter

 

 

 

 

 

Ketchup tips

Den här ketchupen rekommenderar jag till såna som går på diet, "bantar" eller bara vill dra ner på socker.

Den har lägst socker per 100g. Jämförde den med den som innehöll mindre socker och salt fortfarande kom den ut med mindre socker.

 

Ignorera mina naglar. JAG VET :P! Hemska!                                              

Ännu en mattips!

Kommer skicka ut lite såna här mattips lite pö om pö. Hoppas ni gillar dom!

Allt är till 99% veganskt i alla rätter.

Dagens vart Anammas sojafärs röra med potatis. Tar typ 15minuter. Snabbt är mitt motto.

Tärna lite färnkål, kålrot, lök och stek i kokosolja.

När kålroten börjar bli lite mjuk släng i färsen.

Krydda med massor av persilja lite hackad chili och lite örtsalt, men här väljer man fritt

Stek några minuter till sen har du på en skvätt matlagningsgrädde (oatlys tex)

Servera med vad du vill. Jag tog som ni ser potäter.

Lite ketchup på med sen nom nom nom!

 

 

 

 

Enkel mat

Mat ska va enkel och snabb att slänga ihop. Även fast jag gick en kockutbildning så H.A.T.A.R jag att laga mat. Så så snabbt och enkelt så möjligt med få ingredienser.

Här har ni en enkel lunch eller middag.

Ta en lite kikärtor eller valfri bönor ur tetra eller egen kokta.

In i stekpannan med det med lite kokosolja.

Om du har kokt potatis hemma som vi hade slänger du in de också.

Krydda med det du vill. Jag hade i persilja (persiljoman jag erkänner), hackad chili, oregano och pyttelite örtsalt.

Stek på tills allt blir varmt sen ner i en tallrik och njut!

Klart på 15min MAX

Gooodis!!

Det bästa godiset förutom cashewnötter all naturell är nog tamtamtam SOLROSFRÖN!

Alltså inte dom man säljer till fåglarna utan ätbara. Jag äter bara dom med skal som godis medans dom som säljes utan skal e gott i mat eller gröt. Men det kanske hör till min blatte ådra att sitta och knapra solrosfrön hahaha

Choklad :)

Måste tipsa om dessa choklad. OMG!

Dom här hittade jag på coop.

Den som är mest OMG är nougat följd av vanilj :P

Hur svårt ska det va!

Hur jäkla svårt ska det va att få köpa veggo mat? Drog iväg till willys och där var anammas "kött"färs slut. Majonnäs och ost fanns inte heller. Fanns en "skinka" kvar och den var öppnad så det var jag inte intresserad av. Kom hem då jag hade W med mej och dags och dra igen. Ica maxi den här gången. Slut på "skinka" och majonnäs MEN dom hade ost. YAY liksom. Så får bli en tur till Coop senare för att inhandla majonnäs. Geeeez måste man dra igenom hela jäkla Eskilstuna innan man fått ihop mat. Vi äter veggo här hemma men ibland blir det kött också men det som inhandlas är endast veggo prylar. Kött och fisk kommer in på annat sätt som jag inte tänker skriva ut här.

Hur som haver Idag vart det Ws tur att hänga på morsan. Så innan vi drog till willys gick vi runt på stan och kika lite. Köpte lite godis och dricka. När jag skulle köpa dricka och godis så funkade inte min kod till kortet. Va fan jag VET att det är rätt! Kollade på kortet och jag har fått med gubbens kort istället för mitt. Bara och vänta in grabben så han kunde komma med rätt kort. Sa jag att jag är VIRRIG! Ett under att jag får med mig ungarna hem :P Älskar att kunna chilla så här med dom en och en. Imorgon är det Ts tur då vi även ska plocka upp äldsta grabben från tågstationen.

Jäklar i havet vad mycket människor det va nere på stan. Alltså jag är sjukt dålig på att planera men seriöst att va så här sent ute med julklappar? Jag var klar i november. Vi köpte en julklapp nu i december och det va nån elsa anna docka som konstant var slut. Så va bara att ha tålamod. Den är nu inslagen och det är den presenten jag är gladast över att dom får då det va nått dom tjatat om länge. Till julstrumpan har dom får målarböcker och färgpennor.

<-- Veggo färskost finns i två smaker till                           Vanlig hårdost-->

Kände att va overkill med overall men då hade vi redan gått till busen så skit samma

 

 

 

Saffransbullar med smörkräm

Till adventsfikat gjorde jag Saffrans cupcakes med apelsinsmörkräm.

Recepten hittade jag på mjölkfri.com

Det är en perfekt grundrecept som kan varieras i all oändlighet. ÄGG OCH MJÖLK FRI

Tårtbotten, bullar, "sockerkaka" ja fantasin sätter gränser. Går utmärkt och frysa också.

Jag använde risdryck då det inte blir lika kompakt som med bakning på havremjölk. Om man gilla smaken av kokos kan man använda kokosdryck. Sen finns det massor med andra smaker också som nötdryck, soja dryck etc.

Men då jag tillsatte saffran vill jag inte att nått annat smak skulle ta över och risdryck är väldigt neutral i smaken.

Istället för margarin (mjölkfritt såklart) så använde jag linfröolja då det är en bra olja för magen.

Jag använde även 2 påsar saffran på det dubblade receptet. Till originalet räcker det med en påse.

Till cupcaken dubblade jag receptet och fick ut 9 stycken annars är den på 6st.

 

(kopierade receptet rakt av från sidan)

 

½ 
dl socker 

1 dl vetemjöl 

2 msk potatismjöl eller rismjöl
1 tsk bakpulver
1 dl risdryck eller havredryck (muffinsen blir luftigast med risdryck)
4 msk rapsolja eller flytande mjölk- och sojafritt margarin

Gör din egen smaksättning eller välj någon av följande: 

- 2 tsk vaniljsocker + 1½ - 2 msk kakao + 1/2 tsk snabbkaffe (mosa kaffepulvret med en sked innan du blandar i det)
- 2 tsk vaniljsocker + 2 msk kakao och byt ut havredrycken mot 1 dl apelsinjuice

- 2 tsk vaniljsocker och 1 dl bär, tex hallon och blåbär

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.


Så här gör du:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Häll över vätskan och margarinet och vispa snabbt ihop till en smet. Häll smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. 
Låt svalna på galler under duk.

Äggfria muffins torkar snabbare än andra muffins, så förvara dem i frysen och ta fram strax innan du ska bjuda på dem.

Muffins med hela bär behöver några minuter extra i ugnen. Känn med en sticka om de är färdiga.

                                                              

                                                                      Så här såg dom ut när dom stod på svalning

 

Smörkräm är busenkelt och göra.

 

100gr mjölkfritt margarin
250gr florsocker

Vispa samman rumsvarmt smör med florsocker. använd elvisp smidigast. Om du ska använda torr smaksättning tex kanel, kakao, kaffe etc så ha i lite mer smör. spritsa eller bre på direkt. Ställ inte in det i kylen då det blir för hårt att jobba med.

Smaksättning kan du välja själv. Här tog jag för den här gången saften från en halv apelsin. Den här mängden räcker för dom små cupcaken jag gjorde.

 

Hade för mycket luftbubblor i spritsen men blev rätt okey för barnen. Skulle gjort dekoren annorlunda om det var vuxen bjudning :P

 

 

 

 

 

Julbak

I år tänker jag gå all in på jul desserten istället för maten. Blir nog mer åt små plock med maten inget avancerat medans ungarna ska fylla buken och rusa runt sockerstinna istället med jul gottis.

Jag är inte mycket för att fira storhelger eller födelsedagar. För mej personligen är det oerhört ångestladdat och jag mår psykiskt åt helvete då. Men har jag nått att pyssla med så kan jag hålla allt i styr så det inte skenar iväg.

I år är vi själva också så då blir det gotti gott gott som står högst upp på topplistan (<- läs mammas :P)

Kommer hålla mej till siffran 5 när jag gör smågrejer

5 olika sorters småkakor

5 olika sorters julgodisar

5 olika sorters cupcake

Dom stora kommer jag göra

2 olika cheescake

2 olika mjuk kaka

Pannacotta kommer jag göra 3 olika sorter. Där är det spikat med smakerna. Blir saffran, vanilj och kanel.

 

Dom andra har jag inte bestämt mej än för vad för smaker jag ska köra med men godiset kommer en av dom bli marmelad sen nån sorts fudge. I år gör jag inte rocky roade.

Cheescake kommer nog en bli apelsin smak med pepparkaks botten. Sen vet jag inte vilken smak jag ska köra på när det gäller dom mjuka.

Får googla och se vad jag hittar för inspiration.

Kommer göra mycket mjölk och ägg fritt så kommer dela med mej av recepterna vart efter och även länka till dit jag hittar det. Modifieringar kommer jag skriva ut . Så håll utkik

 

                                                                        

                                                                          (bild lånad från google)

Lunch

Vill rekomendera Risentas bönpasta. Perfekt om ma inte tål gluten. Men kom ihåg att salta annars smakar det vatten. Även perfekt om du inte får i dig din protein då det är gjord på sojabönor som är rikt på protein.
 
Dagens lunch blev Kycklinglårfile med bönpasta.
 
Stek kycklingfilen så du får en stekyta.
Lägg i en ungsform och på med kryddor, hela tomater på burk och toppa med chilisås eller samba oelek.
In i ugnen på 175 grader i ca 15-20min
Vill man piffa till det har man på ost i slutet.
 
Utsökt och ljuvligt.
Jag personligen använder kyckling lårfile då den är saftigare och godare än bröstfile. Vet att den innehåller mer kalorier per 100g men vilken skillnad i smak och ätupplevelse.
 
Haha för en som gått kockutbildning är detta upplägg FRUKTANSVÄRD :p
 
 
Upp