Laperl

Kategori: Jaffa

Nu e det vår!!

Iaf känns det så i luften.

Efter att jag lämnat dom små på dagis plocka jag upp min fjärde lilla hemma och gav oss ut på en promenad.

Hon kissa och bajja sen va det promenad mood.

Den där lilla hunden alltså. Höll koll på henne för att se om hon haltar till då det va väldigt grusigt men nope.

Solen sken. Musik i lurarna. Min lilla tösabit bredvid mej. Det va verkligen en moment av livet på en pinne.

När vi kom hem va jag tvungen att tvätta av henne under magen. Hon va näst intill svart :)

Helt underbart va det men sen när vi väl kom hem så däckade vi som två sälar.

Men imorgon blir det samma runda samma tid! Dock är jag osäker om jag ska ta med mej jaffa då hon är mer otränad än mej :P. Kanske låta henne simma i badkaret istället några minuter för att inte stelna.

När jag fått hennes sele och det sitter bra och så ska jag köpa sidoväskor till den. Tadaa klövjeväska :P

Antalet brända kalorier kan vi juh räkna bort. appen jag använder heter Runkeeper.

Smidigt med en liten hund!

 

 

Stackars jaffa

Tänkte ta ut jaffa till rastgården som ligger här i närheten men glöm det.

Har märkt att trots att hon pinar på så går det långsammare. Hon stannar ofta och drar upp tassarna. Helt ny upplevelse det här att hunden fryser om tassarna men det kan kanske va så att hon har så små tassar och då fryser dom lättare. Försöker tänka som våra fingertoppar. handen kan frysa lite men fingertopparna blir stelfrusna.  Får nog dra ner till djuraffären och prova ut skor till henne. Undra hur hon tar det? Hon som blir stel och skakar sig hela tiden med en täcke på hahaha

 

På tal om inget. Såg en annons på blocket igår angående en bordercollie hane. Asså vilken snygging och utifrån annonsen så va han en arbetsmaskin. anledning till omplacering var att det började bli tufft med hennes andra hane. Men som med såna raser så är det alltid landet dom ska komma till. Fattar inte riktigt det där. Jag motionerar inte hunden inomhus. Kan jag inte ge hunden det den behöver utan en tomt? Jag som haft belgisk vallhund vet att man rastar, motionerar INTE hunden inomhus. Då har jag bara bott i lägenhet. Visst är det smidigt att bara släppa hunden på tomten och låta den springa av sig men i mina ögon är det inte rätt. Bara inom 5km finns 3 rastgårdar. Sen är det ju det att man lär väl hunden inkallning och lydnad. då har man en fri hund. Om den lyssnar till 100% kan man ha den lös överallt. Så har det varit för mej iaf. Ägde en retriver koppel som jag hade i fickan som man kunde dra fram mitt inne i stan för folks kommentarer men annars behövdes det inget.

Nej jag har inte förstått argumenten MÅSTE ut till landet. Jag VET att man kan ge hunden allt den behöver även i lägenhet.

jaja lite lessen i ögat iaf blev jag då jag tände verkligen till i mitt kalla hjärta när jag läste hans beskrivning.

Chihuahua

Nu har jag haft Jaffa i 5 månader exakt. Tänkte jag skulle ta och sammanfatta utifrån min erfarenhet av henne om nån funderar på rasen. Kom ihåg det är min personliga intryck.

Hur jag kom in på chihuahua.

Jag jobbade på en hunddagis här i stan och kom att träffa massor med olika hundar, individer och raser. Dom individerna jag klicka med vad två dvärgpudel töser och en chihuahua hane. Dom va verkligen min höjdpunkt på dagen. Lyckan var total när jag fick "ansvaret" över dom. Innan jag träffade dom hade jag fördomar gentemot småhundar och undvek dom som pesten. Men det är mer för att jag hade dålig erfarenhet med folk som behandlar sina småhundar som bebisar och inte hundar. Iaf dom här tre va lugna, trygga och INTE bjäbbiga. Hade inga kläder mer än täcke när det regnade och va kallt. Dom hände på ÖVERALLT. Även när jag drog rakt ut i skogen för att plocka svamp, smultron eller blåbär. Enda problemet var med chihuahua när det kommer för höga stockar men då lyfte man upp han och han knata vidare. 

Så när vi bestämde för en liten hund velade jag mellan pudel och chihuahua. I slutändan vann chin då jag HATAR pälsvård och pudeln behöver rakas titt som tätt.

Jaffa

vi ville ha en äldre hund som var lugn då vi hade W som var otroligt rädd för hundar. Efter många annonser med diverse rubriker som renrasig chihuahua men som visade sig inte va reggade i skk så hittade vi henne. Ångrar inte en sekund.

Jag känner så här. Chihuahua är en HUND ingen BEBIS. Chin behöver en minst lika fast han och att man är konsekvent i sin uppfostran som en Belgisk vallhund. Nu är jaffa en otrolig förarvek hund så hon har liksom bara glidit med. Men jag ser ingen skillnad mellan en liten eller stor hund. Chin behöver aktiveras fysiskt och psykiskt för att man ska undvika fällor som "bjäbbig" hund. Nu kräver dom inte som en Belgisk vallhund. Men problem med hunden uppstår om man går in mentalt och tänker ähh en liten hund kräver inget eller att dom är sååå dulliga.

Jag har en väldigt dominant och tydlig kroppsspråk med hundar. regler är inte där för att tänjas på utan säger jag här så e det här inte jag ska bara... det är förutsättningen för att man ska ha en fri och lycklig djur. Att man är konsekvent. Visst jag skämmer bort dom MEN fortfarande är det mina regler som gäller.

Tyvärr så är det oftast den mentaliteten folk går in med därav bjäbb och andra diverse problem.

En problematik som många småhundägare till hanhundar går runt med är att dom skvätter inomhus. Men det finns skvättskydd att köpa!. Där känner jag jahap. Varför är det mer godtagbart om min chi kissa inne framför att min belgare kissa inne?

I min värld inte acceptabelt på nån front. Skvätt skydd bye bye. Varför inte ta tag i problemet istället för att bara acceptera? Även om det är lite så luktar det minst lika mycket + att rätt va det är så plaskar du i en liiten pöl . Mums ehh not.

Så med andra ord. Funderar du på en chihuahua så SNÄLLA det är ingen bebis det är en HUND som kräver av dig som förare för att bli en trygg icke bjäbbig varelse.

HÄR och HÄR hittar ni tidigare inlägg om jaffa.

 

Det hände :S

Dagen började med att jag försov mej igen när barnen skulle till dagis. Vaknade 830 och det va knäpptyst i huset. Kommer upp ALLA ligger fortfarande och sover. WTF moment. Så länge har dom ALDRIG sovit. Dom är upp senast 7 och kör fullt ös. Jaja gick iaf och logga wow. När jag hämtade dom sen så vart det operation klippning. Tog fram maskinen och tänkte gör en Carol i the walking dead. Smidigt och ingen hårvård krävs. 1a ungen gick det bra. Mitt i rakningen av andra ungen börjar maskinhelvetet att tugga. NEEEJ!!! Vafan gör man nu?

Det som inte får hända hände.

När gubben kom hem blev det operation köpa ny maskin. Efter 2h med bussar som går en gång i halvtimmen så var jag hemma. Bara kör ungarna va vakna så jag fixa till nr2 och påbörjade på nr 3. Så nu är dom klara. Dom är supernöjda och känner sig ascoola och fina i sitt nya frisyr och mamma behöver inte hålla på med hårvård. Win-win.

Får bjuda på bilderna imorron. Dom duschade efter så ehm något bittra och dystra ungar på dom bilderna.

Duscha är rena döden. Man skulle tro att döm förs in i en svavel rum och duschas med syra. Ja där fick ni en bild på hur det låter.

bjuder på lite bilder på en dansande jaffa istället. Roligare bilder:P Och ja hon fick pommes till slut!

Dagens dag

Gud vilken konstig dag det vart idag. minsta lilla och min hjärna kortsluter sig. Allt började bra och jag var som jag var. Hade fullständigt glömt bort att gubben hade en möte på jobbet. Den här veckan är hans lediga vecka så allt min hjärna är inställd på är att han är ledig. Under promenaden med vovven så "påminde" han mej om mötet. direkt så snurrar det i huvudet. Barnen, mat och läggning. blir liksom som att jag glömmer precis hur jag ska göra och inte göra. Blankt i huvudet.

Skit irriterande. Börjar stressa med allt och far runt som en yr höna. Men va fan jag vet hur man ska göra men det är just inställningen. dom veckorna han jobbar vet jag att okej jag är själv så allt flyter på men när det blir så här bläää.

Likadant om vi bestämmer tex om vi ska till punkt A och punkt A är säg stängt. Kan liksom inte tänka nått annat utan blir tvärstopp. Även när jag handlar. Jag ska ha typ Findus ketchup och Findus ketchup är slut. wtf gör jag då. Skippar det liksom istället. Okej jag har blivit bättre och blir bättre hela tiden men fortfarande.

Jaja allt roddades hem. Ungarna fick mat i magen och jag lovade dom att dom får vara vakna tills pappa kommer hem. så där löste jag läggningen hahaha.

Lilla jaffa ha börjat löpa nu också. Har misstänkt det en vecka tillbaka att det är på g. Hon har varit så låg och inte alls så busig och glad som hon brukar.

Hon är som en skugga efter mej och stackaren blir trampad på och sparkad på. Tro inte att hon lär sig att hålla sig undan.

Jag varken ser eller hör henne utan rätt vad det är så plopp e hon där. Kanske införskaffa bärsele till henne hahaha. Hon är så känslig och undergiven i vanliga fall och nu är det ännu värre så vill inte tjata gå och lägg dej hela tiden heller. Bara och rida ut stormen och vara försiktigare. Hormoner alltså. Jäkla påfund.

 

Dags igen

Nu känner man att pmset är på ingång. Ångesten kryper under skinnet, tålamodet tryter, livsglädjen försvinner och humöret pendlar mellan glädje, sorg och ilska. AAHH hatar den här perioden. Allting blir så förstärk. Mina synintryck, människo intryck och hörselintryck bara rasar som en vild fors. Inget finns att lindra det förutom att försöka hålla kajaken på rätt kurs och inte förlora fokus.

På det hela har min största stöttepelare gått och blivit sjuk. M är hemma från jobbet idag och imorgon och dunder förkyld. WHY?? inte nu!

Allt har gått på lågvarv idag. Barnen har ritat, lekt och suttit vid datorn. Jag själv drog iväg till stan en snabbis för att kolla upp en grej. Mer får ni veta på fredag. Uff riktig tråkdag. Kallt är det också. Hahaha ja ni hör hur positiv jag låter :P. Men i det hela så har jaffa verkligen varit efter mej när jag varit hemma. Bra det behöver henne nu. Hon är verkligen som balsam för själen. Att sitta och gosa med henne är ljuvligt och lugnande.

Den där jaffa hon är så känslig för sinnesstämningar. När nån här hemma är sjuk är hon på och ska slicka och ligga nära. Just nu är det husse och gärna ligger på. Så fin hon är min lilla älskling.

Nej tjohop kolla på lite american horror story så man blir glad igen :)) Om ni inte sett den KOLLA! Helt klart sevärd. Men vänta nu The walking dead är ute kanske ska ta den istället. Undra om det var glen som man hörde i walkie talkingen. Hoppas. Han ska inte dö nu. Det är juh Negan som bashar in hans skalle i serie tidningen.

todaloo raringar. Ha det gött och glöm inte kolla walking dead :P

Just ja. Så här såg våran kylskåp ut kl 3 på natten. Julmust all over the place YAY! (not!)

Tre månader

är det idag på pricken när vi var framme i uppsala för att hämta våran lilla tjej. Å så spänd och trött man var, men så värt varje sekund. Hon va så underbar och så efterlängtad. Äntligen efter flera månader så hade vi hittat rätt hund för våran familj. Och hur rätt det var visste vi inte då men idag önskar jag ingen annan hund än denna. Så mjuk och go, så tålmodig och hjälpsam med barnen, vill vara så nära en att skulle hon kunna skulle hon krypa in under skinnet. Ingen bjäbb maskin och går underbar i koppel. Kärleken till henne är oändlig och jag kan idag inte föreställa mej ett liv utan henne.

Min älskade jaffa!!

 

 

 

crazy little ppl

Idag var dom små hemma från dagis. Åhh jisses alltså. Vad har man gett sig in på. Dom har möblerat om rummen skrikit och lekt om vartannat. Däremellan tog tom paus framför platta och dator. Har varit en jäkligt bra dag. Även om dom har varit totalt galna så har det ändå varit barn-galen-busig-livet leker dag. Älskar såna här dagar. Allt är bättre än dom dagarna dom bara bråkar skriker och är allmänt missnöjda med ALLT.

Hann tom springa några instanser i spelet (world of warcraft) och jag faktiskt kunde sitta i lugn och ro. Ja så mycket lugn och ro det nu är när tre maffiosor busar bakom en :P

När det kommer till bus är dom oerhört duktiga på att samarbeta. Och man ser hur mycket dom verkligen uppskattar och älskar varandra. Kan säga att det bästa jag gjorde va att få dom tätt men det värsta var också att få dom tätt så det är en 50-50 situation hahaha.

Jaffa har för det mesta bara hållit sig undan när dom röjer som värst. Vi köpte för ett tag sen en bur. Den står stadigt och ingen kommer åt henne. När hon smyger tillbaka dit får INGEN röra henne. Hon brukar alltid krypa in där när ungarna härjar. Hon känner väl att här kan man chilla utan att nån snubblar eller springer över henne. likadant om man ger henne en korvbit eller om hon hittar mat under bordet. snabbt kilar hon iväg med maten in där. Skönt att det blivit en såpass trygg punkt för henne då det är den jag senare ska släpa med mig på utställningar nästa år.

Sen är det många som rynkar på näsan och ba BUR men du vet att man inte får bla bla bla bla. Jaja visst what ever. Den stängs inte och sitter vi i soffan e hon me där sover gör hon i våran säng. Bur valde jag framför hundbädd för då är hon skyddad från alla kanter och kanterna är stabila. Går inte och böja inåt som tex en igloo bädd. Jag är iaf nöjd att jag tog det och hon verkar nöjd med det och i slutändan är det det som räknas.

Nu ska det lagas mat. Blir en böngryta med ris eller pasta.

 

Ha det bra raringar så höres vi en vacker dag!

 

Efterlängtad!

Efterlängtad och svårhittad var hon. Men så kom hon in i vårt liv och stal våran hjärtan. Jag pratar om jaffa våran lilla chihuahua. hon passar in så bra. Mjuk, varsam och inte påstridig. Men det va kraven också. W, våran näst minsta hon var livrädd för hundar. Så vi behövde en hund som inte var för på så hon kunde vänja sig i lugn och ro. tog henne en vecka och våga klappa henne utan rädsla och nu är det absolut inga problem.

I början hade vi problem som att hon vägrade göra ifrån sig ute. Hon va helt enkelt otrygg ute. Gjorde som med valpar att jag gick ut lite titt som tätt till samma ställe. Idag kissar hon normalt. hon har tom lärt sig ordet kissa. Hon går fint i koppel, hon bjäbbar inte på allt och allting, hon har aldrig svansen mellan benen.

Hennes förra ägare har gjort en så fin jobb med henne och jag känner mej grymt hedrad att få ha henne i mitt liv. Tänk jag som aldrig riktigt tyckt om småhundar. tyckt att dom är jobbiga och bjäbbiga och nu ja ni nu har jag en liten själv och funderar lite smått på att skaffa en till hahaha. Men det får vi fundera närmare på nästa år då vi idag inte vet om gubben har jobb nästa år eller inte.

Vi hämtade henne i uppsala och det vart både tåg och bussresa dit. Hade äldsta dottern med mej och även fast vi gick upp 5 på morgonen så va hon pigg och glad hela resan.Hon lever på det än idag och säger "mamma? vi köpte jaffa! jag älskar hunden!" Och det gör hon. Jisses hon vill ha hunden hos sig 24/7 och är på och vill gosa hela tiden. Men där går vi in och styr upp det hela.

På nätterna sover hon hos oss i sängen:O. Alltså jag har ALDRIG haft hund i sängen, men asså hon är det mysigaste som finns ever. Lägger sig så nära hon kan och det e underbart. Sen kan jag konstatera att en hund på 2+kg tar en jäkla plats hahaha. Hon brer ut sig maximalt :P

Laperl

Upp