Laperl

Saffransbullar med smörkräm

Till adventsfikat gjorde jag Saffrans cupcakes med apelsinsmörkräm.

Recepten hittade jag på mjölkfri.com

Det är en perfekt grundrecept som kan varieras i all oändlighet. ÄGG OCH MJÖLK FRI

Tårtbotten, bullar, "sockerkaka" ja fantasin sätter gränser. Går utmärkt och frysa också.

Jag använde risdryck då det inte blir lika kompakt som med bakning på havremjölk. Om man gilla smaken av kokos kan man använda kokosdryck. Sen finns det massor med andra smaker också som nötdryck, soja dryck etc.

Men då jag tillsatte saffran vill jag inte att nått annat smak skulle ta över och risdryck är väldigt neutral i smaken.

Istället för margarin (mjölkfritt såklart) så använde jag linfröolja då det är en bra olja för magen.

Jag använde även 2 påsar saffran på det dubblade receptet. Till originalet räcker det med en påse.

Till cupcaken dubblade jag receptet och fick ut 9 stycken annars är den på 6st.

 

(kopierade receptet rakt av från sidan)

 

½ 
dl socker 

1 dl vetemjöl 

2 msk potatismjöl eller rismjöl
1 tsk bakpulver
1 dl risdryck eller havredryck (muffinsen blir luftigast med risdryck)
4 msk rapsolja eller flytande mjölk- och sojafritt margarin

Gör din egen smaksättning eller välj någon av följande: 

- 2 tsk vaniljsocker + 1½ - 2 msk kakao + 1/2 tsk snabbkaffe (mosa kaffepulvret med en sked innan du blandar i det)
- 2 tsk vaniljsocker + 2 msk kakao och byt ut havredrycken mot 1 dl apelsinjuice

- 2 tsk vaniljsocker och 1 dl bär, tex hallon och blåbär

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.


Så här gör du:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Häll över vätskan och margarinet och vispa snabbt ihop till en smet. Häll smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. 
Låt svalna på galler under duk.

Äggfria muffins torkar snabbare än andra muffins, så förvara dem i frysen och ta fram strax innan du ska bjuda på dem.

Muffins med hela bär behöver några minuter extra i ugnen. Känn med en sticka om de är färdiga.

                                                              

                                                                      Så här såg dom ut när dom stod på svalning

 

Smörkräm är busenkelt och göra.

 

100gr mjölkfritt margarin
250gr florsocker

Vispa samman rumsvarmt smör med florsocker. använd elvisp smidigast. Om du ska använda torr smaksättning tex kanel, kakao, kaffe etc så ha i lite mer smör. spritsa eller bre på direkt. Ställ inte in det i kylen då det blir för hårt att jobba med.

Smaksättning kan du välja själv. Här tog jag för den här gången saften från en halv apelsin. Den här mängden räcker för dom små cupcaken jag gjorde.

 

Hade för mycket luftbubblor i spritsen men blev rätt okey för barnen. Skulle gjort dekoren annorlunda om det var vuxen bjudning :P

 

 

 

 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas