Laperl

Chihuahua

Nu har jag haft Jaffa i 5 månader exakt. Tänkte jag skulle ta och sammanfatta utifrån min erfarenhet av henne om nån funderar på rasen. Kom ihåg det är min personliga intryck.

Hur jag kom in på chihuahua.

Jag jobbade på en hunddagis här i stan och kom att träffa massor med olika hundar, individer och raser. Dom individerna jag klicka med vad två dvärgpudel töser och en chihuahua hane. Dom va verkligen min höjdpunkt på dagen. Lyckan var total när jag fick "ansvaret" över dom. Innan jag träffade dom hade jag fördomar gentemot småhundar och undvek dom som pesten. Men det är mer för att jag hade dålig erfarenhet med folk som behandlar sina småhundar som bebisar och inte hundar. Iaf dom här tre va lugna, trygga och INTE bjäbbiga. Hade inga kläder mer än täcke när det regnade och va kallt. Dom hände på ÖVERALLT. Även när jag drog rakt ut i skogen för att plocka svamp, smultron eller blåbär. Enda problemet var med chihuahua när det kommer för höga stockar men då lyfte man upp han och han knata vidare. 

Så när vi bestämde för en liten hund velade jag mellan pudel och chihuahua. I slutändan vann chin då jag HATAR pälsvård och pudeln behöver rakas titt som tätt.

Jaffa

vi ville ha en äldre hund som var lugn då vi hade W som var otroligt rädd för hundar. Efter många annonser med diverse rubriker som renrasig chihuahua men som visade sig inte va reggade i skk så hittade vi henne. Ångrar inte en sekund.

Jag känner så här. Chihuahua är en HUND ingen BEBIS. Chin behöver en minst lika fast han och att man är konsekvent i sin uppfostran som en Belgisk vallhund. Nu är jaffa en otrolig förarvek hund så hon har liksom bara glidit med. Men jag ser ingen skillnad mellan en liten eller stor hund. Chin behöver aktiveras fysiskt och psykiskt för att man ska undvika fällor som "bjäbbig" hund. Nu kräver dom inte som en Belgisk vallhund. Men problem med hunden uppstår om man går in mentalt och tänker ähh en liten hund kräver inget eller att dom är sååå dulliga.

Jag har en väldigt dominant och tydlig kroppsspråk med hundar. regler är inte där för att tänjas på utan säger jag här så e det här inte jag ska bara... det är förutsättningen för att man ska ha en fri och lycklig djur. Att man är konsekvent. Visst jag skämmer bort dom MEN fortfarande är det mina regler som gäller.

Tyvärr så är det oftast den mentaliteten folk går in med därav bjäbb och andra diverse problem.

En problematik som många småhundägare till hanhundar går runt med är att dom skvätter inomhus. Men det finns skvättskydd att köpa!. Där känner jag jahap. Varför är det mer godtagbart om min chi kissa inne framför att min belgare kissa inne?

I min värld inte acceptabelt på nån front. Skvätt skydd bye bye. Varför inte ta tag i problemet istället för att bara acceptera? Även om det är lite så luktar det minst lika mycket + att rätt va det är så plaskar du i en liiten pöl . Mums ehh not.

Så med andra ord. Funderar du på en chihuahua så SNÄLLA det är ingen bebis det är en HUND som kräver av dig som förare för att bli en trygg icke bjäbbig varelse.

HÄR och HÄR hittar ni tidigare inlägg om jaffa.

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas